BLUSH.hu Főoldal

Alexander módszer

|
A nagyjából egy évszázados múltra visszatekintő módszer viszonylag újnak számít a mozgáskultúra világában, ám a szakértők szerint hatékonyságát tekintve könnyedén felveszi a versenyt az ősi keleti mozgásformákkal.


  Az Alexander módszer eltér a már jól ismert módszerektől. Nem csak a testet, de a lelket is megtornáztatja, s valójában nem magát a kialakult problémát, hanem annak kiváltó okát kezeli.
Alexander, a módszer feltalálója Sydney-ben dolgozott előadóművészként, hangja azonban egyre rekedtebbé vált. Az orvosok nem találtak magyarázatot a jelenségre, hiszen szervi elváltozás nem állt a probléma háttérben. Ekkor Alexander ráébredt, hogy nem a testével van a baj; ő az, aki rosszul képzi a hangokat.
  Tükör előtt tanulmányozta önmagát, hogyan képzi a hangokat. Nem sokkal később ráébredt saját hibáira, s kijavította azokat. A mindennapi életben mi magunk is követünk el hasonló hibákat. Egy-egy hátfájás, vagy izületi probléma a rossz beidegződések eredménye is lehet.

A helytelen szokások

  A kisebb gyermekek ösztönösen olyan testtartást vesznek fel, mely testük számára a legoptimálisabb. Felnőtt korra azonban eltűnik ez a varázslatos képesség. A számítógép előtt végzett ülőmunka, de a fizikai munka során ért megterhelés is helytelen szokások rögzüléséhez vezethet.
  A nem megfelelő testtartás, a rossz mozdulatok pedig könnyen izületi bántalmakat idézhetnek elő. Az Alexander módszer nem más, mint ezeknek a rossz beidegződéseknek a kiküszöbölése. Használata során újra megtanulhatjuk alkalmazni a gyermekkorból már ismert helyes mozdulatokat.
  Alkalmas rá, hogy fokozatosan haladva megszüntessük minden rossz szokásunkat. A módszer segítségével nem csak az izom és izületi problémák, de a hangképzési nehézségek, valamint az emésztési problémák is megszüntethetők. Más mozgássorokkal szemben az Alexander módszer gyakorlatai nem terhelik meg a gerincet.

A módszer lényege

  Alexander módszere nem csak a test, de a lélek gyógyíre is. A test problémáit nem egyszer lelki gondok okozzák. A megváltozott lelkiállapot –idegesség, stressz, levertség- bizonyos mozgásokra kényszerítik a szervezetet. A depressziós, visszahúzódó ember lehajtott fejjel jár az utcán, a nyughatatlan, ideges személy pedig állandóan valamilyen mozgást végez.
  Ezek a lelki problémák miatt kialakult rossz szokások általában nem tűnnek el nyomtalanul. A helytelen testtartás, a beidegződött mozdulatok akkor is megmaradnak, ha a lelki probléma már megszűnt. Alexander módszere segít a helytelen mozdulatsorok kiküszöbölésében.

A foglalkozások:

  Választhatunk egyéni, illetve kis csoportos foglalkozások közül, attól függően, szeretjük-e a társas órákat, vagy sem. Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis az Alexander módszer nem fájdalmas, nem igényel speciális előkészületeket, alaptudást, vagy különleges ruházatot. Az órára legjobb, ha valami kényelmes darabot öltünk magunkra. Egy óra körülbelül 30- 45 perces, mely alatt tanárunk feltérképezheti testünk működésének sajátosságait. Valójában teljesen hétköznapi mozgássorok (séta, leülés, felállás) végzésére kér fel, minket, mely közben (sokszor a váll a nyak vagy a hát érintésének segítségével) betekintést nyerhet az izommozgások, a tartási problémák és a légzési technikánk sajátosságaira, s a bajok forrásának megállapításával, segíthet ezen alapvető mozgásformák újraelsajátításában, a helyes módszer rögzítésében.

Problémák, melyeket az Alexander módszer orvosolhat:

  • Fejfájás
  • Nyaki- és vállfájdalmak
  • Lumbágó
  • Neurózis
  • Depresszió
  • Fogcsikorgatás
  • Alvászavarok
  • Gerincproblémák

  Míg a hagyományos gyógymódok (akupunktúra, masszázs) csupán alkalmi segítséget nyújtanak –hiszen a beteg ösztönösen visszaállítja a régi, rossz állapotot-, addig Alexander gyakorlatai során a páciens elsajátítja testének irányítási módszerét, s így később már külső segítség nélkül is képes elsajátítani a helyes mozgást.

  Az alig száz éves múltra visszatekintő Alexander módszer nem egy amerikai híresség edzéstervébe lopta már be magát (Sting, Jamie Lee Curtis, Paul Newman, Kurt Russel), s már hazánkban is alkalmazható szakképzett edzők segítségével. Nem egyszer kurzusok is indulnak, melyen a test megismeréséhez, a mozdulatok helyes irányba való tereléséhez szükséges gyakorlatok elsajátíthatók.

Alexander foglalkozások:

Gesztesi Zsolt: [email protected]
Magyari Beck Anna: [email protected]
Türelem Háza: 1125 Budapest, Zsolna u. 12/a Tel: (06-1) 225-8581
Pető Judit: [email protected]


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.