BLUSH.hu Főoldal

Wellness kezelések

|
Fittness, wellness, spa - néhány éve még nem ismertük e szavak jelentését, ma azonban egyre többen fordítanak figyelmet egészségük, és jó közérzetük megőrzésére, így életünk fontos részévé váltak az új kifejezések.


  Rohanó világunkban kevés időt fordítunk a célirányos testmozgásra, a megfelelő táplálkozásra. Rengeteg munkánk közepette talán időnk sem jut arra, hogy valóban tápláló ételeket fogyasszunk,  sokszor ügyet sem vetünk ételeink tápanyag összetételére, szabadidőnkben pedig mozgás helyett a kellemes és jól megérdemelt pihenést választjuk. Ez a fajta életvitel azonban nem folytatható hosszabb időn át büntetlenül, szervezetünk kifárad, előbb vagy utóbb vitaminhiány jelentkezik, s nem csak testünk látja kárát a rendszertelen életvitelnek, de hangulatunk is ingadozóvá válhat.

A Wellness világa

  Talán éppen ezért indult el hódító útjára a wellness láz közel 25 éve az Amerikai Egyesült Államokból, ami az egészségtelen életmód fellegvára lévén elsőként vált fogékonnyá a tudatos egészségmegőrzési technikákra. Bár a wellness fogalmát nehéz lenne egyetlen szóval meghatározni, (hiszen túlságosan sokrétű: nem csak a táplálkozással, a testmozgással kapcsolatban ad tanácsokat, de a lélek egyensúlyának megőrzésére is alkalmas) röviden talán úgy definiálhatnánk, hogy a wellness egy olyan életstílus vagy életfelfogás, mely a tudatos egészség-és szépségmegőrzésre és egy jobb életminőség elérésére törekszik.

A Wellness életmód alapelvei:

  • felelősségtudat az egészségmegőrzésben
  • egészséges és tudatos táplálkozás
  • a káros szenvedélyek kerülése
  • rendszeres testmozgás
  • környezetbarát szemlélet
  • a stresszhelyzetek kerülése
  • rendszeres relaxálás vagy meditáció
  • a természet szeretete
  • pozitív kisugárzás.

 
Wellness kezelések

  Míg néhány évtizede még a kifejezést sem ismertük, ma már számtalan wellness szolgáltatásokat nyújtó hotel létezik többek között hazánkban is, s egy teljes turisztikai ág épült az új életfilozófiára. Ezen ágazatok képviseletinek többsége azonban nem csupán a szokványos kikapcsolódási lehetőségeket biztosítja. A számtalan szépítő és egészségmegőrző kezelés összeköti a kellemest a hasznossal; ellazít, felfrissít, s mindeközben az addig keletkezett testi-lelki problémákra is megoldást jelent. Mint minden újdonságot, magát a wellnesst is sokszor érte a vád; túl nagy költséget jelent ahhoz, hogy bárki nyugodtan kipróbálhassa. Tény, hogy a sokcsillagos wellness szállók ajánlatai elérhetetlenek az átlagkeresettel rendelkezők számára, azonban az egészség megőrzésében nem  csak költséges kikapcsolódásoknak, különleges sportoknak, és drága testkezeléseknek van szerepük. Sokkal fontosabbak ezeknél a mindennapos testmozgás, az egészséges rost-és vitamindús táplákozás, a stresszhelyzetek tudatos kerülése, s esetleg egy kis extra kényeztetésként egy teljes nap a kedvenc kozmetikusunknál.

Wellness kezelések, és jótékony hatásaik

Aromakabin: a különböző páratartalmú helységekben különféle illóolajokat párologtatnak, melyek belélegezve, illetve a bőrön átjutva fejtik ki jótékony hatásukat. Az illóolajok nemcsak testi, de lelki problémák megoldására is alkalmasak. Az aromaterápia jótékony hatásait az aromafürdők vagy az aromaterápiás borogatások világában is átélhetjük, amik hasonlóan jó hatással bírnak, mint az aromakabin.

Aquarobic: az aquafitneszhez hasonlóan vízben végzett tornagyakorlatokat jelent. Edzésre, stressz oldásra is alkalmas. A gerincet és az izületeket nem terheli meg, így várandósság idején, illetve idős korban is nyugodtan alkalmazható. Ha valakinek esetleg ez mégsem lenne elég nagy megpróbáltatás, az kipróbálhatja az aquajoggingot is, ahol a feladatok végzését plussz súlyokkal nehezítik.

Biorezonancia-terápia: a mágneses rezonancia elvén alapuló biorezonanciás készülék képes a betegségek, allergiák diagnosztizálására, s gyógyítására. A terápia során a korokozók által kifejtett elektromos hullámot egy ellenimpulzussal közömbösítik, a harmonikus energiákat pedig egy elektródok segítségével működő mérőműszerrel történő bemérés során visszavezetik a testbe.

Finn szauna: A fából készült kabinban, a magas, kb 100 - 120 fokos szaunában az alacsony, 10%-os páratartalom jellemző. A forróságot követi, a szabadban történő lehülés vagy a hideg vizes medencében történő megmártózás, melynek hatására felélénkül a vérkeringés, erősödik az immunrendszer, a szervezet méregtelenítődik, s a bőr kötőszövetei is feszsebbé válnak.

Holt-tengeri sóterápia:  hatásmechanizmusa nagyon hasonlít a tengerparti sós levegő jótékony hatásához.  Stresszoldó és nyugtató hatású, szépíti és feszesíti a bőrt, belélegezve gyulladáscsökkentő, tisztítja a légutakat és segít az allergiás és asztmatikus tünetek enyhítésében.

Krioterápia: hideg levegősugaras kezelés, , melynek során (néhány másodperctől néhány percig terjedő) rövid időre, 0 °C alá hűtött levegősugarat irányítanak egy bizonyos, jól körülhatárolt bőrfelületre. A gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és izomellazító hatásának köszönhetően, a crioterápia szerteágazó orvosi területen is alkalmazható.

Lávaköves masszázs: a simára csiszolt lávakövek egy részét felhevítik, néhányat pedig lehűtenek. Ezt követően a test különböző energiapontjain helyezik el őket, s a hideg-meleg kövek által keltett energia mellett masszázzsal segítik az ellazulást. A kúra segíti a méregtelenítést, enyhíti az izomfájdalmakat, javítja az anyagcserét és a keringést, s mindezek mellett még számos további pozitív élettani hatással bír. 

Mayr kúra: A Franz Mayr által kifejlesztett módszer egyfajta méregtelenítő terápia. Mayr úgy vélte szinte minden betegség a rossz emésztésre, s ezáltal a testben felgyülemlett méreganyagokra vezethető vissza. Speciális diétával és masszázs segítségével szabadít meg a méreganyagoktól.

Peeling: tulajdonképpen bőrradírozás, melynek során apró szemcsékkel távolítják el az elhalt hámréteget. A bőr ettől frissebb, üdébb lesz, könnyebbé válik az egyenletes barnulás, ráadásul a bőrápoló szerek is könnyebben beszívódnak. Ezt a kezelést otthon is könnyedén alkalmazhatjuk: dörzsöljük át alaposan testünket barna cukorral vagy tengeri sóval fürdés közben.

Súlyfürdő: a kezelés során egy egyszerű szerkezettel vízbe merítik a pácienst. Kezdetben csak a gravitáció húzza lefelé, majd egyre nagyobb súlyokat helyeznek el rajta. A súlyfürdő nagyszerű kezelési lehetőség gerincbántalmak esetén.

  A wellness kezelések test és lélek karbantartására, illetve gyógyítására egyaránt alkalmasak. Egy-egy wellness hotelben eltöltött hosszú hétvége egész évre energiát adhat, de ha az otthoni kezelésekkel kell beérnünk ne feljtsünk el minden héten időt szakítani egy kis kényeztetésre.


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.