BLUSH.hu Főoldal

Feng shui és az egészség

|
Lakásunk, akárcsak az emberi szervezet bonyolult és összetett szerkezet. A Feng shui elvei alapján a rend és a harmónia egészséget, boldogságot és harmóniát teremthet, az elromlott alkatrészek és eldugult csövek azonban rossz hatással lehetnek az egészségre.


  A Feng shui szerint a ház magát az emberi szervezetet jelképezi. Minden egyes része megfeleltethető valamilyen emberi szervnek. Ha a lakás valamely részében megjavítatlan, vagy rosszul üzemelő alkatrészek találhatók, az a benne élők egészségére is hatással van. Egy eldugult lefolyó a bélrendszerre gyakorolhat negatív hatást, a ház ablakainak hibája pedig látásromláshoz vezethet.

A ház és a test

  A Feng shui tapasztalata szerint házunk, amelyben élünk, saját testünk jelképe. Az egyes szobák, sőt, maguk a nyílászárók, a csövek, s a legapróbb alkatrészek is egy-egy testrésznek feleltethetők meg.
A ház négy sarka végtagjainkat szimbolizálja, a bejárati ajtó ajkainkat, az ablakok pedig a szemeket. A padlás az emberi agy, vagyis a gondolatok jelképe.
Ha a ház egy része hiányzik, az annak megfelelő testrésszel is problémák adódhatnak. Ha a ház L-alakú, úgy valamelyik végtag látja kárát. Az eldugult lefolyók férfiak esetében bélrendszeri problémát okozhatnak, nők szervezetében pedig akár meddőséghez is vezethet. Ennek megfelelően minden, az átjárhatóságot segítő tárgy (kilincsek, ablakok, ajtók) hibája is meddőség forrása lehet.

Az egészséget károsító környezeti tényezők

ˇ Hangok: a hangok kiemelt szerepet játszanak a gyógyításban. A madarak éneke, a vízcsobogás, és a halk, megnyugtató zene segítik a szervezet regenerálódását. Ezzel szemben a túl hangos és éles hangok, például egy építkezés zaja, a forgalmas utak hangja, illetve a hangos, fülsértő zene károsítja a hallószerveket, a vesét és a szívet.

ˇ Szagok: az egyes illatok, mint a virágok, gyümölcsök, virágzó fák bódító illata frissít és megnyugtat. Az olyan kellemtelen szagok, mint a kén, a csatorna, vagy éppen a kiürítetlen kuka bűze felszínessé teszi a légzést, így védekezve a kórokozók ellen.

ˇ Sugárzás: a sugárzásnak több fajtája létezik. A tiszta, érintetlen ásványokból eredő pozitív sugárzás, mely a legtöbb székesegyház és zarándokhely környékén megtalálható, gyógyító hatású. A modern eszközöknek (számítógép, televízió) köszönhetően azonban számtalan káros sugárzás is található környezetünkben, melyek betegségek forrásai lehetnek.

ˇ Az öt elem energiái: a Feng shui szerint az öt elem (föld, levegő, tűz, víz, fém) energiáját egyensúlyban kell tartani. Ha a ház nem szimmetrikus alakja ezt az egyensúlyt megbontja, akkor egészségügyi problémák alakulhatnak ki.

ˇ Növények: a növények legalább olyan hasznosak, mint amennyi kárt okozhatnak. Elhelyezésükkel óvatosan kell bánni. A lakásban tartott éles levelű, szúrós növények negatív energiát szórnak szét a térben. A hálószobában sem érdemes növényeket tartani. A keleten elhelyezett húsos levelű növény azonban segíthet az anyagi javak gyarapításában.

ˇ Túl erős energiák: két szembenálló ajtó, vagy éppen egy hosszú folyosó is túl erős energiákat gerjeszthet. A túl erős energia káros lehet. Ezt meg lehet fékezni fém szélcsengővel, és más, a plafonra akasztott mozgó tárgyakkal, melyek lelassítják az energiaáramlást.

A környezeti tényezők ésszerű felhasználása nagy segítséget jelenthet, a felborult egyensúly azonban, könnyen egészségügyi problémához vezethet. Sok esetben a tárgyak rossz elrendezése, a nem megfelelő színek alkalmazása, de a fülsértő hangok is bajt okoznak.

Az egészség területe

  A lakás keleti részére eső szoba az egészség területe. Fontos, hogy erre a részre ne kerüljön semmilyen negatív, vagy betegségre utaló tárgy. A vényeket, gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket ne ebben a helységben tartsuk!
Fontos a rend és tisztaság fenntartása. A húsos levelű, egészséges növények szintén segítenek a terület erősítésében. Az egészség jelképei, illetve egészséges növények képe is erre a részre kerülhet. Ha az egészség területén Buddha gyertyát égetünk egy beteg ember képével szemben, az segít a regenerálódásban.

  A lakáson belül minden apró részlet fontos szerephez jut. Az éles sarkok, a polcok, mind negatív energiát sugároznak, melyet közömbösíteni kell. Ha növényekkel, textíliákkal lefedjük ezeket a részeket, az közömbösíti a rossz hatást. Emellett elengedhetetlen, hogy minden helységben tisztaság és rend uralkodjon.


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.