BLUSH.hu Főoldal

A táplálék kiegészítők fontossága

|
A génmódosított növények, a mesterséges segédanyagok miatt ma már kevesebb hasznos összetevőt tartalmaznak táplálékaink. A táplálék kiegészítők fontos szerepet játszanak abban, hogy a mindennapokban könnyedén megőrizhessük egészségünket, karcsúságunkat vagy szépségünket.


  A boltok és a drogériák polcaira napról-napra egyre több, az egészséghez nélkülözhetetlennek tűnő étrend kiegészítő termék kerül. Szinte mindenki fogyaszt valamilyen kapszulát, tablettát, vagy pezsgőtablettát, hogy a szürke hétköznapokban is megőrizze frissességét és egészségét. Egyesek csupán vitaminokat használnak, mások pedig probiotikumokkal, ásványi anyagokkal is kiegészítik étrendjüket.

  Alapvetően hasznos dolog, ha ügyelünk a megfelelő tápanyagbevitelre, a vény nélkül kapható gyógyszerekkel, és gyógyhatású készítményekkel azonban nem szabad felelőtlenül bánni. Elengedhetetlen az önismeret, a mértékletesség és a tájékozottság, mielőtt a hasonló készítményeket mindennapi étrendünk részévé tennénk.

Szükséges az étrend kiegészítők használata?

  Amennyiben valaki sportol, nagy stressznek van kitéve, vagy éppen egy-egy diéta idején egyoldalúan táplálkozik, az étrend kiegészítők fontos szerephez jutnak életében. Segítenek a szellemi frissesség, a jó kondíció megtartásában, s a szervezet megfelelő működésében. Egyes esetekben könnyen előfordulhat a vitaminhiány, illetve a megnövekedett vitaminszükséglet is.

  Influenza idején az ajánlott napi 60 mg C-vitamin helyett akár 500 mg is fogyasztható, hiszen a C-vitamin erősíti az immunrendszert, s védi a nyálkahártyát. Nők esetében a havonta elveszett vas utánpótlása is fontos, azonban nem mindenki képes elfogyasztani a magas vastartalmú ételeket (spenót, máj), ezért a célnak megfelelő étrend kiegészítő ideális megoldás lehet.

A táplálék kiegészítők típusai

  Tabletta, kapszula, csepp és spray formában is kaphatók táplálék kiegészítők, így mindenki könnyedén kiválaszthatja a számára legkényelmesebb formát. Ezen belül is több kategóriába sorolhatók e készítmények. Léteznek vitaminok, ásványi anyagok, roboráló szerek, az emésztést segítő étrend kiegészítők, immunerősítő szerek, illetve számtalan további hatású készítmény.

  Problémától, életviteltől függően mindenki megtalálhatja azt a gyógyhatású szert, mely problémájára megoldást nyújthat. A táplálék kiegészítők szedése előtt mindig gondosan el kell olvasni a mellékelt tájékoztatót, mely tartalmazza az adagolási útmutatót. Az ajánlott mennyiséget soha nem szabad túllépni. Igaz, hogy az étrend kiegészítők vény nélkül kapható készítmények, ez azonban nem jelenti azt, hogy túladagolás esetén nem okozhatnak különböző mellékhatásokat.

Táplálék kiegészítő ABC

Alga: a nehézfém mérgezés modern korunk egyik leggyakoribb tünete. Nem egyszer candidához, állandó fáradtsághoz vezet. Az alga magas rosttartalma megköti a nehézfémet és segít a méregtelenítésben.

Almaecet: kalciumot, magnéziumot, és számtalan értékes tápanyagot tartalmazó szer, mely a szépség megőrzése mellett a fogyókúrában is segítséget nyújt.

Ásványi anyagok: szervezetünk naponta két liter folyadékot veszít. A verejtékezés, sőt, még a légzés során is távozik nedvesség és ezzel együtt ásványi anyag a szervezetből. Ennek pótlására alkalmasak az ásványi anyag tartalmú étrend kiegészítők.

Ezüst kolloid: Amerikában már hosszú évek óta ismert és használt univerzális fertőtlenítőszer, mely nemcsak külsőleg alkalmazható, de fogyasztásra is alkalmas. Néhány perc alatt több száz féle kórokozót (vírusok, gombák) képes elpusztítani.

Flavonidok: a fiatalság őre, védi a sejteket az öregedéssel szemben. Erősíti az immunrendszert, s erős antioxidáns hatással bír, így megóv a környezeti ártalmakkal szemben.

Grapefruit mag csepp: az egyik legerősebb külső-belső fertőtlenítőszer. Több mint 650 féle kórokozóval szemben hatásos, így influenza és candida esetén is hatékony kiegészítő kezelést jelent.

Karotin: a karotin elsősorban a test első számú védőbástyáját, a bőrt erősíti, segít az egyenletes barnulásban, s óvja a sejtszerkezetet.

Probiotikum: kiegyensúlyozatlan táplálkozásunk, a szennyezett levegő, az állandó stressz mind az egészséges bélflóra roncsolódásához vezethet. A probiotikumok helyreállítják a bélflórát, ezáltal segítik az emésztést, a test vitamintermelését, s erősítik az immunrendszert.

Tőzegáfonya: védik az érfalakat, főként érelmeszesedés ellen hatékony. Festékanyaga erős antioxidáns, így megvéd a környezeti ártalmaktól, s erősíti az immunrendszert.

Vitaminok: a vitaminok minden típusa más-más létfontosságú életfunkciót irányít. A mindennapokban szükség utánpótlásuk, melyre egyoldalú táplálkozás esetén az étrend kiegészítők is alkalmasak lehetnek.

  A táplálék kiegészítő készítmények vény nélkül kaphatók, ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen veszélytelenek. Mindig követni kell az adagolási útmutatót, s ügyelni kell a készítmény összetételére is. Az étrend kiegészítők segíthetnek egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb élet kialakításában, azonban nem helyettesítik a testmozgást és a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozást.


2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.