BLUSH.hu Főoldal

Lábápolás- télen is

|
Tavasszal, a nyár közeledtével mindenki nagyobb gondot fordít a lábápolásra, hiszen a nyitott cipők, rövid szoknyák évszakában ez is a jó megjelenés fontos részét képezi. Azonban télen sem szabad elhanyagolni az egész évben fáradtságot nem tűrő lábak gondozását. Sőt...


  Lábunk egy életen át jó szolgálatot tesz; annak ellenére, hogy teljes testsúlyunk ránehezedik, egy életen át fáradhatatlanul teljesíti feladatát. Sajnos nem egyszer csak akkor fordítunk ápolására kellő figyelmet, ha arra már valóban szükség van. Nyáron nagyobb gondot fordítunk a szőrtelenítésre, a bőrápolásra, s a megfáradt lábfej gondozására, télen azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről a kevésbé láttatott testrészről. Változtassunk hozzáállásunkon, s ápoljuk ezentúl télen is hatalmas odafigyeléssel! Kényeztessük, kúráljuk megfáradt végtagjainkat, s ha lehetőség adódik pihentessük kicsit őket: dobjuk le cipőnket, s csapjuk fel az asztalra lábainkat, hogy vérkeringésünk helyreálljon, s fogyasszunk rengeteg folyadékot (főként vizet), hogy a méreganyagokat kimossuk a szervezetből lehetőséget sem adva nekik a lerakódásra!

A talprész ápolása

  A talpra nehezedik a legnagyobb testsúly, s ha ezt a hatalmas megterhelést egy helytelen felépítésű, kényelmetlen cipővel is tetézzük, könnyedén kialakulhat bőrkeményedés, bütyök vagy tyúkszem (nem is beszélvén a hosszabb távú egészségkárosító hatásról, hiszen bütyök, kalapácsujj és lúdtalp egyaránt lehet következménye a kényelmetlen, rosszminőségű lábbelinek.) A cipő konformitása, anyaga, megfelelő mérete és tartása mellett azonban még egy dologra oda kell figyelnünk: a sarok magasságára, hiszen a túl magas, és a túl alacsony sarok egyaránt gerincproblémákat, láb- és hátfájást okozhatnak. 
  A bőrkeményedésnek fontos szerepe van, ha teljes egészében eltávolítjuk, az nem használ a lábnak, puhító krémmel, s a felső, elhalt hámréteg leradírozásával azonban sokat segíthetünk. Ne vigyük azonban túlzásba a bőrradírozást, s még véletlenül se használjunk durva reszelőt, hiszen az erőteljes igénybevétel hatására bőrünk az adott helyen csak még keményebb lesz!
A tyúkszem is egyfajta bőrkeményedés, eltávolítása azonban nem egyszer hosszas folyamat, s nem kevés időt igényel. Általában a túl szoros, kényelmetlen cipő viselése miatt jelenik meg. Ma már léteznek olyan tapaszok, melyek időben használva akár egy-két nap alatt eltávolítják, s egyes ecsetelők is hasonló segítséget nyújtanak. Aki azonban nem szeretne drasztikus megoldáshoz folyamodni, az visszanyúlhat nagyanyáink természetes gyógymódjához, s a vérehulló fecskefű friss növényi nedvével is ecsetelhet.

A lábfej ápolása

  A lábfej egy számtalan apró csontból felépített remekmű. Sajnos a kényelmetlen cipők, s a túlsúly is könnyen megterheli, ilyenkor megduzzad, s már maga az egyszerű séta is kellemetlen lehet. Néhány évtizeddel ezelőtt a lábáztatás még kedvelt családi elfoglaltság volt, ma azonban már kevesebben tudják menyire hasznos lehet. Szánjunk rá egy
  Napjainkban egyre több lábmasszírozó készülék kerül forgalomba, melyek remélhetőleg újra felhívják a figyelmet a lábfürdő fontosságára. Ez a remek elfoglaltság ugyanis nem csak a bőrt puhítja, de a különböző illóolajok, gyógynövényes sók segítségével a duzzanatokat is megszünteti, fokozza a vérkeringést, s a bőrt is ápolja.

  A kínaiak például úgy hiszik, hogy a méreganyagok és a kórokozók a talpon keresztül választódnak ki, éppen ezért fontos, hogy ezeket lefekvés előtt vízzel eltávolítsák.
Természetesen ha nem is minden nap, de hetente egyszer egy negyedórás lábfürdő csodákat tehet, pedikűrözés előtt pedig egyébként is kötelező. A meleg vízbe tetszés szerint áztathatunk gyógynövényeket vagy cseppenthetünk illóolajakat: a levendula felfrissíti a láb bőrét, a zsurló a fáradt és izzadt láb ellenszere, a kakukkfű tisztít, a lestyán pedig természetes dezodor. Ha a lábfürdő céljára szolgáló mosdótál aljába néhány kerekded, folyami kavicsot helyezünk, máris indulhat a testet és a lelket egyaránt ellazító lábfürdővel egybekötött talpmasszázs!

A bőr egyensúlya

  A láb bőrének ápolására télen mindig nagyobb figyelmet kell fordítani. Ma már a zárt cipők miatt érzékenyebb a láb bőre, s nem egyszer allergiás reakciókkal válaszolhat egy-egy kozmetikai cikkre. Fürdés és zuhanyzás során éppen ezért érdemes a hagyományos szappanok helyett PH semleges tusfürdőt, estleg természetes készítményeket használni, melyek nem szárítják a láb érzékeny bőrét.

  A különböző fürdősók és gyógynövények egyébként is nagy segítséget jelentenek a téli időszakban. A zárt, meleg, ám sokszor átázott lábbelik kedvezőtlen környezetet biztosíthatnak a lábnak. A nemcsak fokozza a vérkeringést, de a pórusokat is összehúzza, emellett erős tisztító hatással rendelkezik, használható bőrradírként, s a verejtékezés mértékét is csökkenti. Csakúgy, mint egy másik ősi gyógymód az ecetes víz, mely garantáltan napokra eltűnteti a kellemetlen lábszagot, ami sokak életét megkeseríti. Természetesen télen elengedhetetlen, hogy cipőinket használat után legalább 1 napig szellőzni és száradni hagyjuk, mielőtt újra belebújnánk. Ezzel megelőzhetjük a kellemetlen szagok és gombatelepek kialakulását, csakúgy, mint a 100%-ig pamut zokni használatával.

A helyes lábápolás

  1. Első lépésként mindig természetes, PH semleges szappannal vagy tusfürdővel kell megtisztítani a bőrt.
2. Ezután következhet a bőrfelület puhítása, melyre tökéletesen alkamas egy 5-15 perces meleg, de nem forró vizes lábfürdő speciális gyógynövényekkel.
3. Ha jól kiáztattuk a lábat következhet az elhalt hámsejtek eltávolítása bőrradír segítségével.
4. Ezt követően érdemes bőrnyugtató, hidratáló krémet használni, mely ápolttá, és bársonyosan simává varázsola a lábfej bőrét vagy esetleg további kényeztetésként egy kiadós és ellazító talpmasszázsban részesíteni megfáradt végtagjainkat, de ha valami igazán különlegesre vágyunk akkor válasszunk egy különleges paraffinos, esetleg olivaolajas lábpakolást. A mi tippünk: Avon, Planet Spa Arizona paraffinos kéz-és lábápoló pakolás. Kenjünk be bőrünket vastagon a krémmel, majd tekerjük lábainkat meleg törölközőbe. 3-5 perc után öblítsük le alaposan. Egyszerűen isteni.
5. Ezután mindig teljesen szárazra kell törölni a bőrt,
6. majd a megszokott hidratálóval még egyszer alaposan bekrémezni, s éjszakára vastag pamutzoknit húzni! Reggelre lábunk bőre garantáltan bársonyos és selymes tapintású lesz.

Néhány tipp a láb körmének ápolásához:

  • Mindig áztassuk lábainkat legalább 10-15 percig pedikűr előtt!
  • Lehetőleg ne vágjuk, hanem reszeljük körmeinket!
  • Válasszuk mindig a szögletes fazont, soha ne vágjuk be a körmöt, reszeljünk egyenes formát!
  • Soha ne vágjuk le a körömágy bőrét, inkább óvatosan toljuk vissza!
  • Bánjunk roppant óvatosan az eszközökkel, hiszen kisebb sérülés is komoly fájdalmakat, és gyulladát okozhat!
  • Soha ne használjuk más pedikűrkészletét!
  • A körömlakk alá mindig fessünk egy réteg alapozólakkot!
  • Ne lakkozzuk folyamatosan körmeinket, hiszen ha nem szellőznek könnyen besárgulhatnak!
  • A besárgult körmöket kezeljük naponta citromlé és narancsvirágvíz egyenlő arányú keverékével, melyet vattával vigyünk a felületre! A körömlemez idővel újra kifehéredik!

2005, Blush.hu
Minden jog fenntartva.